GODALKANJE v Festivalni dvorani v nedeljo!

Vir: boombox.si

V nedeljo, 4.11.2018, bo Festivalno dvorano preplavil zvok godal. Obeta se Veliki gala koncert Godalkanje, ki v letošnjem letu nosi podnaslov ‘Plešeš kolo?’.
 
Godalkanje je celoletni program godalne igre, ki dopolnjuje ali nadgrajuje že pridobljeno znanje sodelujočega ‘učenca’. Pionir in glavni mentor Godalkanja je akademski in ljudski glasbenik Bojan Cvetrežnik, ki je v osmih letih Godalkanja k sodelovanju privabil mnogo vrhunskih strokovnjakov za različne godalne stile iz različnih držav. Vsako leto v programih Godalkanja sodeluje množica otrok, mladostnikov, akademskih glasbenikov ali študentov.
In Veliki gala koncert Godalkanje – Plešeš kolo? bo letošnja češnja na vrhu torte uspešnega ‘študijskega’ leta.
 
Letošnji koncert bo v ospredje postavil glasbo in melos tradicionalnih srbskih svatb. V prvem delu večera vas bo razvnela dih jemajoča glasba dua Aritmija v sodelovanju s Simboličnim orkestrom, drugi del pa bo posvečen velikanu srbske violine Aleksandru Šišiću, katerega skladbe bodo izvajali Bojan Cvetrežnik in njegova banda godalkarjev, ki vas bodo popeljali na pravo tradicionalno srbsko slavje.

Duo Aritmija sestavljata kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino. Zvrst glasbe, s katero navdušujeta, je fuzija različnih stilov, najbolj pa se naslanja na melodiko in ritmiko etno balkanskega izročila. V prvem delu večera bosta nastopila skupaj s Simboličnim orkestrom, ki je nastal po projektih ansambla Terrafolk s simfoniki RTV Slovenije. Pokazala se je namreč potreba po orkestralnih glasbenikih, ki bi s poglobljenim poznavanjem stilskih omejitev in tehničnih prvin evropskih ljudskih glasb znali brati tudi onstran notnih gradiv. Njihovo sodelovanje sega v leto 2014, ko se je duo Aritmija pridružil projektu European Symbolic Orchestra in Terrafolk na daljši mednarodni turneji. Takrat se je porodila ideja, da bi sicer kitarske skladbe dua Aritmija dobile godalno preobleko in tako se je tudi zgodilo. Na tokratnem koncertu se bo skupni projekt predstavil tudi z njunimi novejšimi skladbami, aranžiranimi za godala. Skupaj z duom Aritmija bodo Simbolični orkester v nedeljo, 4.11., nastopili v zasedbi godalnega kvarteta v sestavi: Dejan Gregorič (violina), Bojan Cvetrežnik (violina), Barja Drnovšek (violina) in Klemen Bračko (viola).

V drugem delu Velikega gala koncerta Godalkanje bodo stoli umaknjeni na stran. Otvorili ga bodo godalci različnih starosti iz slovenskih glasbenih šol s skupnima točkama, ki so se ju naučili na delavnicah Godalkanja. Skupen koncert se bo prevesil v poklon Aleksandru Šišićuvelikemu srbskemu violinistu folk glasbe, začetniku novega glasbenega stila, v katerem je spojil klasično violinsko tehniko z melodijami srbske (in balkanske) narodne glasbe. Njegovemu doprinosu in delu se bodo poklonili Bojan Cvetrežnik (solo violina), Barja Drnovšek (druga violina), Uroš Jezdić (harmonika), Rok Škrlj (e-bass), Žiga Šercer (tolkala), Klemen Bračko (kitara, kontrabas) in Areh Mahkovic(kontrabas).