HIT TEDNA v letu 2017

0

Na Radiu Dragon vsak ponedeljek izberemo novi hit tedna. Izbira poteka na podlagi največje poslušanosti na samem radiu in seveda v korak s trendom popularnosti, spletnih ogledov in prodaje skladb ter s tem glede na uvrstitve na glasbenih lestvicah pri nas in v tujini.

V letu 2017 so bile na radiu Dragon najbolj poslušani izvajalci mlada primorska kantavtorica Moya (Mojca Velikajne), hrvaški veteranski dvojec Željko Bebek in Oliver Dragojević (Ako voliš ovu ženu) ter portoriški duet Luis Fonsi in Daddy Yankee, ki mu je dobršen del popularnosti plesne skladbe leta (Despacito) prineslo tudi sodelovanje z Justin Bieberjem, saj je prav po njegovi zaslugi skladba dosegla milijonske naklade tudi v Veliki Britaniji in ZDA. Če ne bi bilo Despacita, bi bil nemara najboljši duet leta Ed Sheeran in Beyonce (Perfect), v vsakem primeru pa je nesporni zmagovalec leta Ed Sheeran, ki je izdal svojo ploščo že 7. januarja in jo z raznovrstnimi ritmi zadržal na vrhu lestvic do prehoda v novo leto 2018. Seveda si je na tujem tržišču vmes sledilo vrsto različnih izvajalcev, od preizkušenih (Katty Perry, Pink, Maroon 5, David Guetta, Rita Ora) do novih zvezd, med katerimi sta bili v ospredju Dua Lipa (New Rules) in Camilla Cabello (Havana). Latino ritmi Despacita so za seboj potegnili še več drugih pevc in pevk, skladbe so si zvečina precej podobne, toda prav tako so bile na vrhu lestvic (Mi Gente, Subeme La Radio). Svoj pečat so dali letu 2017 tudi nekateri umrli glasbeniki, ki so se ob tem znova vrnili med najbolj poslušane. Med boljše skladbe leta zagotovo sodi Rockstar, ki pa z naslovom nima veliko povezave, saj gre za hip-hop uspešnico, prav tako pa dve skladbi, ki sta bili ponovno izdani ob terorističnem masakru v Manchesteru in zgoreli stolpnici v londonskem Greenfellu v bližini znanega nakupovalnega središča Westfield. Slovensko sceno so obarvali na začetku leta Manca Špik, Marko Vozelj, duet BQL in Klapa Skala, na evrovizijskem festivalu nas je ne preveč uspešno že drugič zastopal Omar Naber, na slovenski popevki je zmagala mlada Anabel (Ob kavi), na melodijah morja in sonca pa Isaac Palma. Med mlade moči gotovo sodi tudi Moya, ki se je zlasti s skladbo “Dihava isti zrak” izjemno priljubila med našimi poslušalci. Na sceno so stopila še mnoga nova imena, brez plošče pa niso ostali nekateri stari “mački” (Lovšin, Šifrer in Lačni Franz), niti glasbeniki širokih množic (Werner, Saša Lendero in Dejan Vunjak). Podobno velja za naše sosede iz bviše skupne države, kjer se je z novo ploščo izkazal nekdanji pevec skupine Bijelo dugme Željko Bebek in septembra posnel duet z Oliverjem Dragojevičem, ki je dobil še večjo težo zaradi 70.-letnice in zaradi objave težke bolezni popularnega Splitčana. Verjetno pa bo kar držalo, da je najpopularnejša pevka na Hrvaškem ta hip Mia Dimšič, tudi zmagovalka žirije na splitskem festivalu in to navkljub močni konkurenci, v kateri je prekosila tudi Jeleno Rozgo, Severino in Lidijo Bačič.

Vsi našteti so se znašli tudi med hiti tedna, ki se jih je v celem letu 2017 zvrstilo blizu 100, saj je več kot pol leta izbor potekal posebej v domači in posebej v tuji konkurenci. Nazadnje se je pred novim letom znašel kot hit tedna tudi Dražen Zečić s svojo mediteransko-grško uspešnico veseljaških zabav in z razprodanim koncertom v Mariboru, medtem ko je večji del spota za skladbo “Stari prijatelji se ne rastaju” nastal na koncertu v areni Stožice. Hit tedna Radia Dragon vas bo pričakal vsak ponedeljek tudi v letu 2018, začetni že kar takoj prvega januarja, vsi hiti pa so uvrščeni v redni glasbeni program.