HIT TEDNA v prvi tretjini leta 2018

0

Na Radiu Zmaj vsak ponedeljek izberemo novi hit tedna. Izbira poteka na podlagi poslušanosti na samem radiu in seveda popularnosti, spletnih ogledov ter prodaje skladb na glasbenih lestvicah doma in v tujini.

Prvo tretjino v letu 2018 je bila tako kot lani najbolj popularna plesna glasba, nadaljeval pa se je trend reggaeton ritmov, ki je zastrupil svet z velikim hitom Despacito, ki je izšel pred letom dni. Tovrstne godbe od takrat mrgoli, najboljše pa lahko slišite tudi v našem programu. Poleg teh ritmov pa se letos vse bolj uveljavlja in posluša rap, kjer prednjači kanadski pevec in tekstopisec Drake, ki je novo ero popularnosti napovedal že pred dvema letoma s hitom One Dance. Pri tej glasbi je v ospredju besedilo, zato je dobro znati tudi angleščino. Pri nas je temu sledil predvsem vrhniški raper Challe Salle, pa tudi Nipke in še nekateri izvajalci. Vsaka izdana skladba Challeta je postala hit, dve sta se znašli tudi med hiti tedna na našem radiu, nazadnje pa je posnel duet z Janom Plestenjakom, ki v plesnih ritmih napoveduje veliki oktobrski koncert ob Janovi 25-letnici delovanja. Mi pa smo pri izborih hita tedna spremljali tudi ostalo sceno. Tudi slovenska je šla precej po poti popularnega reggaetona, na ta način so se preizkusili celo narodno-zabavni ansambli, posebej pa nove in tudi že uveljavljene pevke. V tem ritmu pozibava naše ljubitelje popularne glasbe tudi pri nas živeči argentinski pevec Isaac Palma, ki je vstopil na slovenske odre pred dvema letoma v resničnostnem šovu, zablestel pa v duetu z Manco Špik, lani tudi z Modrijani.

Poleg reggaetona in rapa so glasbene lestvice in naših izborov polnili tradicionalni plesni ritmi, veliko manj rokerji, zato pa je še naprej zelo popularna mediteranska glasba, pa čeprav v njej ni spremembe, niti napredka. Toda ta “muzika” gre v uho in skoraj vsaka nova skladba Jasmina Stavrosa, Nede Ukraden, Lidije Bačić in podobnih veseljakov postane hit tudi pri nas. Na letošnji evrovizijski festival, ki nima več nekdanjega blišča, sploh pa že dolgo nima z dobro glasbo veliko skupnega, pošiljamo Leo Sirk s plesno vižo, na drugem mestu slovenskega izbora pa je že drugo leto obstal koroški pop duet BQL. Medtem je izšla nova plošča rokerjev Big Foot Mame, ki pa je švignila mimo nas, ker v njej ni bilo prepoznati starih dobrih kitar. Prva tretjina leta, ki smo se ji poklonili s hitom tedna pred prvomajskimi prazniki, pa je bila tudi v znamenju mladega švedskega DJ Avicii-ja, ki je preminil v drugi polovici aprila in se znova povzpel na svetovne lestvice. V začetku maja prihaja nova Ariana Grande, ki si je opomogla po lanskem nesrečnem koncertu v Manchestru in še cel kup podobne plesne glasbe, ki nas bo zibala v letošnjem poletju. Zagotovo bodo med njimi tudi pesmice s festivalov v Vodicah in Splitu, morda nas prijetno presenečenje čaka celo na naših melodijah sonca in morja, kjer čakamo na pravi hit že več let. In za malo bolj zahtevne je po petih letih izšla nova zgoščenka Tonija Cetinskega, na kateri je mogoče najti veliko dobre glasbe.

Hit tedna Radia Zmaj vas čaka vsak ponedeljek tudi v nadaljevanju leta, vsi hiti pa so uvrščeni v redni glasbeni program.