Izšel je novi album Samuela Lucasa – Sebe dajem

0
Vir: nika.si

Leto 2019 je nedvomno leto Samuela Lucasa. Meseca marca je v SiTi Teatru BTC svojim glasbenim kolegom, prijateljem in predstavnikom medijev pripravil veličasten promocijski koncert ob izidu njegovega avtorskega albuma SEBE DAJEM, ki je luč sveta ugledal prav danes.

V skladu z naslovom albuma je Lucas vse navzoče spustil še korak bližje sebi. V znamenju kakovostne glasbe, navdušenja, dobre volje in tudi nekaterih solz ganjenosti je Samuel razgalil svojo glasbeno dušo in srce ter dokazal, da upravičeno velja za enega najboljših glasbenikov in interpretov na slovenski glasbeni sceni. Samuel je po dveh urah s svojo skupino The Groove Station sklenil koncert, s katerim je poskrbel, da v zelo posebnem spominu ne bo ostal le njemu, ampak tudi vsem navzočim, ki so se mu ob koncu poklonili s stoječimi ovacijami.

Album SEBE DAJEM ni le album, je popotovanje; popotovanje enega človeka, ki pa govori o vseh nas, ki smo ljudje in tudi o tistih, ki pozabljajo biti ljudje.

Samuel Lucas je o novem albumu povedal: ”Sebe dajem je moje življenje kot ga poznam do danes. Vsaka skladba se dotika drugačnega pejsaža občutkov, kar je najbrž normalno za nekoga, ki je že nekaj časa na svetu, živi svoje korake in se občasno tudi ozre nazaj, da bi bil lahko za naprej boljši človek. In da – na račun tega albuma sem, če že ne boljši, pa gotovo vsaj manj obremenjen človek.”

Na albumu je 14 skladb, od tega je kar za 11 skladb glasbo napisal Lucas sam, kar je drugače, kot je to počel še nekaj let nazaj, ko se je opiral na druge avtorje glasbe. Prav zato je album toliko bolj oseben, saj so melodije njegove, skrbno izbrane, in je ljubezen toliko bolj pristna kot poprej. Album je mešanica popa, rocka in bluza s pridihom jazza.

»Precej drugače je odpeti pesem, ki si jo sam napisal. Ne vem zakaj, pri hrani namreč ni tako,« v smehu pove Lucas in dodaja: »Imam izredno srečo, da je bilo zadnje leto tako zelo plodno. Prepletajo se nove zgodbe, novi ljudje, tisti stari, dobri kolegi in prijatelji pa ostajajo; in vseh dotičnih se izredno veselim. Album SEBE DAJEM je nekaj, kar bi lahko podaril zgolj samemu sebi, pa bi bil vseeno vesel. Še toliko bolj pa mi je v veselje, da bo šel tudi med ljudi, ki bodo te moje zgodbe radi slišali in jih morda pripovedovali naprej.”

Na albumu boste lahko prisluhnili štirinajstim povsem novim skladbam, med katerimi sta dve v hrvaškem jeziku, ena pa v angleškem. Skladbe nosijo naslov: Sebe dajem, To sem jaz, Maj, Nekdo, Ko ostaneš sam, Povej, Val adrenalina, Upanje, Dama, Nihče ne ve, Reci mi laž, Mrak, Ona nije više tu in Play that song.

Za pesmi Sebe dajem in To sem jaz, ki sta že izšli, je posnel tudi videospota; prvega kar sam na ulicah New Yorka, ko je tam nastopal, drugega pa pod izkušeno roko Aljoše Rebolja v Studiu Bomba v Ljubljani.

Lucas se skoraj v celoti podpisuje kot avtor glasbe, ključna pri nastajanju plošče pa sta bila tudi tekstopisca Rok Lunaček in Igor Pirkovički sta avtorja besedil.

Rok Lunaček je o sodelovanju z Lucasom povedal: »Za Samuela pišem drugače kot za druge. Težko opišem kako drugače; le zavedam se, da, ko mi pošlje pesem on, drugače pobrskam po notranjih žepih ljubezni in življenja. Morda prav zato vse skupaj deluje tako pristno, ko delava skupaj.«

Pri nastajanju albuma so s Samuelom sodelovali glasbeniki iz njegovega banda »The Groove Station« – Boštjan Vajs, Sandro Božič, Blaž Sotošek in drugi, k sodelovanju pa je povabil tudi številne glasbene prijatelje, Amirja Karalića, Tea Collorija, Damirja Jazbeca, Miho Goršeta, Tilna Artača in druge.

Večina skladb je bila posnetih v Railroad studiu v Detroitu v Ljubljani, za končne master mikse pa je poskrbel izkušeni Blaž Hribar.