IZŠLE SO NANINE PESMI!

Vir: Anja Pavlin PR

V sredo, 17. oktobra, je pri založbi Sanje izšla ilustrirana zbirka pesmi za otroke, ki je prvič zaživela tudi kot glasbeni album. Pesmi, ki jih je za in o vnukinji napisal Frane Milčinski – Ježek je odpela prav ona – Nana Milčinski. Zbirko je ilustrirala Mojca Fo, ki si je zamislila slikanico, bogato s podobami in podrobnosti iz dogodivščin ubranega tandema, vendar sliki pusti tudi prostor za poezijo.

Gre za odnos med dvema umetnikoma, preplet dveh generacij, unikaten, izjemen in zato pomemben za slovensko kulturo. Pesmi predstavljajo enkraten in neskončno dragocen del slovenske kulturno-umetniške dediščine. Tudi danes so namreč Ježkova dela še kako aktualna in relevantna, podana na povsem svojevrsten način.

NANINE PESMI so tretja Nanina plošča v sklopu obujanja poezije njenega dedka, Frana Milčinskega Ježka. (ŠE ENA POMLAD, 2013; OD TOD DO VESOLJA, 2014).

Zbirko si je Nana želela uglasbiti že dlje časa. Med takte jo je ujela v sodelovanju s prijatelji. Glasbeni producent in skladatelj albuma je Peter Penko, s katerim Nana in Peter nadaljujeta uspešno sodelovanje. Skupaj sta ustvarila kar nekaj gledaliških predstav in pesmi znotraj predstav pod okriljem Anton Podbevšek teatra, Novo mesto.

Med skladatelji na albumu so tudi Anja Pavlin, Jan Medle, Janez Dovč, Jani Hace, Tomaž Okroglič in Barbara Kobal. Z več skladatelji postanejo skladbe večplastne, barvite, vsak od njih jih je namreč videl malo drugače, kar Nana šteje kot veliko prednost. Ježkove besede so ritmične že same po sebi, ob glasnem branju zazvenijo v novi podobi, uglasbljene pa se lahko približajo še večjemu krogu ljudi kot sicer, čudežno moč glasbi pripisuje Nana. Delo posveča vsem otrokom in mladim po duši, saj lahko v njem vsak najde nekaj zase, naj si bo prijetna melodija, verz, ki spomni na nekaj lepega, vsaka pesem pa nosi tudi posebno sporočilo.

Glasovno interpretacijo je prispeval Janez Hočevar – Rifle.

Nana o albumu: »Zdi se mi, da se je v mojem glasbenem življenju moralo zgoditi vse, kar se je, da so zdaj lahko nastale Nanine pesmi. Tokrat sodelujem s prijatelji, ki so mi blizu in jih imam rada. To so pesmi, ki so z mano od otroštva in so nastale o meni zame in so zato najbolj moje in dedkove, kot so sploh lahko.«

Zgoščenka je izšla v sodelovanju z ZAVODOM MORPHEUS inZALOŽBO SANJE.

Skladbe na albumu:

1: Za objavo je prišla novica
2: O, novica mila, naša Nana je shodila
3: Vesolje brez konca in kraja
4: Poletni spomini
5: Ata je ata
6: Naši Nani je dve leti
7: Tako gre na sveti brez konca in kraja
8: Kadar Nana telefonira
9: Bi hoteli zdaj prebrati, kakšno slano dedek mlati?
10: Čindrasa, čindrasa
11: Čindrasa, čindrasa (odlomek)
12: Nana je postala mama
13: Neznanska novica se ujela je v mrežo mi spet
14: Avion pa tak
15: Rod rodu si roko podaja

 
Ustvarjalci glasbe:

Besedila: Frane Milčinski – Ježek
Skladatelji: Anja Pavlin, Peter Penko, Jan Medle (3, 4, 5, 6, 10, 12)
Jani Hace (1), Tomaž Okroglič Rous (9), Barbara Kobal (13).
Glavni vokal: Nana Milčinski
Recitacije: Janez Hočevar – Rifle
Spremljevalni vokali: Anja Pavlin (3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 15), Kaya Tokuhisa (9, 13)
Astrid Kljun (1), Janez Hočevar – Rifle (7), Jan Medle (15)
Kitara: Jan Medle (3, 4, 6, 10), Peter Penko (5), Jani Hace (1)
Klaviature: Peter Penko (5), Janez Dovč (7, 15), Tomaž O. Rous (9, 12)
Bas: Jani Hace (1, 12), Janez Dovč (7,15)
Glasbeni producent, programiranje, miks: Peter Penko
Mastering: Torusson