Jutri: Na svetovni dan poezije Plačaj z verzom

0

PLAČAJ Z VERZOM 2019

POEZIJA: KANČEK NAVDIHA, KI SESTAVI DUŠO IN TELO

Jutri, 21. marca 2019, ob svetovnem dnevu poezije boste lahko ponovno ustvarjali poezijo v več kot 60 kavarnah po Sloveniji in v zameno za verz prejeli skodelico kave ali čaja. Letošnja akcija “Plačaj z verzom” ima prav posebno noto, saj bo vsak oddan verz pomagal bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov pri vrnitvi nazaj v življenje. Prav tako smo letos z napredno tehnologijo raziskovali, kaj vse se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo in ali je ustvarjanje res lahko terapija, ki sestavi človeško dušo in telo.

Pesniška pobuda dunajske pražarne kave Julius Meinl “Plačaj z verzom”, bo letos že šesto leto zajela svet. Vzemite si trenutek zase, odklopite se od digitalnega vrveža, poiščite navdih ter se skozi pisanje poezije povežite z drugimi in sami s sabo. Letos je velika novost, da razmislek o moči poetičnega ustvarjanja iz literarnih krogov preusmerimo v znanstvene.

Odzive na poezijo bodo iskali z biometričnimi metodami

Raziskovalna družba Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox trenutno izvaja edinstveno raziskavo, ki bo z uporabo napredne tehnologije EEG razkrila globlje, nezavedne možganske procese, ki se dogajajo ob poslušanju poezije. Raziskava bo izvedena na standardnem vzorcu oseb, beležili pa se bodo njihovi odzivi na pesmi, ki jih je izbral pesnik Feri Lainšček, podpornik akcije.

Letošnji verzi bodo prispevali k dragoceni psihološki opori bolnikov

Vpogled v možgansko aktivnost bo ponudil iztočnico za razpravo o poeziji in ustvarjanju kot obliki terapije. Poezijo bodo namreč v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L uporabili tudi kot eno od oblik psiho-socialne pomoči bolnikom s krvnimi raki, ki jo izvajajo v okviru svojih podpornih programov. K temu bodo prispevali tudi zbrani verzi letošnjih gostov kavarn. Za vsak avtorski verz bo podjetje Julius Meinl za rehabilitacijo bolnikov s krvnimiraki prispevalo 30 centov. Po izkušnjah iz minulih let pričakujejo več kot 8.000 tisoč verzov.

Poiščite najbližjo kavarno in prebudite pesnika v sebi!

21. marca se s prijatelji lahko ob pisanju poezije srečate v eni izmed sodelujočih kavarn po Sloveniji, katerih seznam najdete na www.meinlcoffee.com/sl. Denarnico lahko pustite doma, saj vas bodo na mizah pričakali svinčniki in lističi, na katere zapišete svoj avtorski verz, ga oddate strežnemu osebju in tako z njim poravnate račun za kavo ali čaj po svoji izbiri.

“Z akcijo »Plačaj z verzom« bomo letos v Sloveniji že peto leto spodbudili val poetičnega navdiha in pozitivne energije. Vsakič znova uživam v opazovanju množice ljudi, ki se ob skodelici kave ali čaja z nasmeški na obrazih prepustijo pesniškemu vzdušju, pišejo in ustvarjajo. Včasih je za kreativnost, optimizem in voljo do življenja potrebna le drobna spodbuda.  Veseli smo, da jo lahko ponudimo – tako z akcijo kot tudi vsak dan znova, ob skodelici odlične kave ali čaja,” je akcijo pospremil Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl Slovenija, d.o.o.

Več o pesniški pobudi “Plačaj z verzom”, ki jo je na mednarodnem nivoju podprl tudi Tom Odell, “platinasti” britanski pevec, komponist in pianist, najdete na www.meinlcoffee.com/sl.

O Julius Meinl

Julius Meinl je avstrijsko družinsko podjetje, ki je že več kot 150 let ponosen ambasador dunajske kavarniške kulture. Globalni uspeh Juliusa Meinla temelji na tradicionalnih vrednotah, ki v teh dneh niso več samoumevne: pet generacij strokovnega znanja o kavi, izdelki vrhunske kakovosti in odlične storitve za stranke. Julius Meinl želi navdihovati ljudi po celem svetu, tako kot so navdih včasih širili  kavarniški literati. Podjetje, danes prisotno v več kot 70 državah, se uvršča med tri vodilne blagovne znamke kave v več kot 40 državah. Julius Meinl zavzema vodilno pozicijo v HoReCa segmentu (v hotelih, restavracijah in kavarnah) v Avstriji, srednji in vzhodni Evropi, na Jadranu, v Rusiji in Dubaju.

O svetovnem dnevu poezije:

Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je leta 1999 razglasil UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo). Namen dneva je spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu in, kot pravi Unesco, “dati novo priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem.”