Ne zamudite letošnje Improvizije

0

Improvizija je gledališko-glasbena parodija Evrovizije, kjer se stilsko različne zasedbe potegujejo za naslov zmagovalne impro popevke večera. Besedilo in glasba sta prepuščena spontanemu navdihu mojstrov improvizacije, naslove popevk pa določi občinstvo, ki z glasovanjem tudi izbere zmagovalno pesem večera. Na Improviziji velja le televoting!

Začetki projekta Improvizija segajo v leto 2002, ko je predstava potekala še v prostorih KUDa France Prešeren. Spektakel je kmalu postal prevelik za tesno trnovsko dvorano, zato najbolj zabavno popevkarsko tekmovanje pri nas od leta 2008 poteka v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Letos bomo tako v nedeljo, 26. maja ob 20.00 dobili že 18. improvizijskega prvaka.

V vseh teh letih so se na odru Improvizije zvrstili številni zanimivi performansi, z iznajdljivostjo improvizatorjev pa se je lahko kosala zgolj domišljija gledalcev, saj so v preteklosti določili izredno zanimive naslove skladb, kot so: Izkopala si bom grob (prva zmagovalna popevka), Ljubica, zakaj? Chica, porque? (zmagovalna popevka 2006),Rolam đoli in jem Poli (v izvedbi Boštjana Gorenca – Pižame) in Ustreli mi galeba (zmagovalna popevka 2011). Lani je na 17. izvedbi Improvizije zmagal trio Inštitut Stefan Kraftwerk (Voranc Boh, Juš Milčinski in Tim Kern), ki je s svojo skladbo na Mars poslal kar celotno javno upravo.

Posebnost zmagovalnih pesmi je ta, da si jih kmalu po stvaritvi želijo izvesti znani slovenski pevci in pevke. Tako je od leta 2012 tradicija, da popevko, ki je zmagala leto poprej, naslednje leto izvede priznan slovenski vokal. Med drugim so kot posebni gostje Improvizije nastopili Zoran Predin, Neisha, Pero Lovšin, Zlatko in drugi.

Na lanski Improviziji je nastala pesem Cepci , s katero vam Orkester Improvizija ponuja vpogled oz. vposluh v Improvizijski glasbeni spektakel. Cepce pa so predstavili tudi v videospotu.

Pesem Cepci je nastala, ko je na lanski Improviziji za tretjo točko večera voditeljski par zastavil publiki vprašanje “Kaj je nekaj kar te lahko pogubi?”. Občinstvo je izbralo aktualno temo “cepljenje”, avtor glasbe je Tomaž O. Rous, pesem pa je izvedel Orkester Improvizija s pevcema Saro Gorše in Timom Kernom. Skladba parodira mainstream ženski trap-pop, vsebinsko pa lahkomiselnost.

Letos boste Improvizijo lahko obiskali v nedeljo, 26. maja, ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Organizatorja dogodka Improvizija sta KUD Sokoli Tabor in Cankarjev dom.