Nede Ukraden praznuje 50 glasbenih let

Bogata, dolgotrajna in sijajna kariera Nede Ukraden, kot tudi življenje se je odvijalo v več mestih in glasbenih centrih bivše Jugoslavije. Največ v Sarajevu, a tudi v Zagrebu, Ljubljani, Beogradu in traja že tri generacije. Z glasbo se je začela profesionalno ukvarjati leta 1967, ko je posnela prvo pesem za Radio Sarajevo. To je bila pesem »Igra bez kraja«, s katero je nastopila na prvem festivalu Vaš šlager sezone in osvojila nagrado za najboljšo debitantko. Od takrat do danes je prodala več kot 5 milijonov nosilcev zvoka in to ji je prineslo naziv najbolj iskane pop pevke vseh časov s področja bivše Jugoslavije. Udeležila se je vseh pomembnih festivalov. Velikokrat je cenjeni gost pomembnih radijskih in televizijskih postaj. Posnela je tudi nekaj lastnih TV šovov. Poznana je po dobrodelnosti, za svoje delo je dobila številna priznanja in pohvale. Je tudi dobitnik številnih estradnih, glasbenih in diskografskih priznanj od katerih so najpomembnejša: osem Oskarjev popularnosti revije TV Revija, Zlati mikrofon časopisa Nezavistne novine, Zlati venci popularnosti revije Studio, Zlata zvezdica revije Ven, estradne nagrade Jugoslavije, Srbije BiH, nagrade za humanost Veliko srce revije Nada, Zlata ptica Jugotona. Za tisoče koncertov po vseh mestih nekdanje Jugoslavije in nastope po največjih in najelitnejših dvoranah, kot so Sava Centar, Dom sindikata v Beogradu, Vatroslav Lisinski v Zagrebu, Tivoli v Ljubljani, Univerzalna Sala v Skopju je dobila status resničnega umetnika. Mnoge njene pesmi so doživele veliko popularnost in naklado, nekatere so se prodajale tudi v tujini in dosegle fantastični uspeh: »Zora je« (prevedena v 13 svetovnih jezikov), »Samo je nebo iznad nas«, »Došlo doba, da se rastajemo«, »Šaj rode šaj«, »Srce u srcu«, »Vrati se s kišom«, »Oči tvoje govore«, »Boli, boli«, »Ne zovi me u ponoć«, »Zašto tvoj telefon šuti«, »Gdje god bio«, »Nisi ti bio za mene«, »Nije tebi do mene« in mnoge druge. Neda velja za eno najbolj izobraženih estradnic, saj je končala Pravno fakulteto v Sarajevu, Filozofsko fakulteto, smer angleški jezik in književnost ter srednjo glasbeno šolo, smer solo petje.

Ob 50. obletnici glasbenega delovanja Neda Ukraden predstavlja novo pesem in videospot z naslovom »Kao vino i gitara«, ki je narejena v stilu zlatih 80-ih, ko so njeni albumi dosegali diamantne naklade. »Omenjeno pesem je naredila moja preverjena ekipa, Dušan Bačić in Bojan Dragojević, vendar v povsem drugačnem stilu, kot smo delali do zdaj. Dolgo sem iskala in končno našla pesem, ki je v stilu mojih največjih uspešnic iz 80-ih. Pesem se lahko prepeva že po prvem poslušanju, kar smo ugotovili na snemanju videospota, saj se je snemanje pretvorilo v pravo zabavo« je povedala Neda, ki je v svoji karieri imela največ koncertov v Mariboru. »Kao vino i gitara« bo ostala posebna pesem v njeni izjemno bogati karieri, saj je prav v času snemanja pesmi izvedela novico o nenadni smrti mame Anđelije. »Ker me je v času snemanja te pesmi prizadela vest o mamini smrti, bi želela prav njej, kateri dolgujem vse, posvetiti to pesem« je zaključila legendarna pevka Neda Ukraden.

24. marca bo Neda Ukraden z novo pesmijo ter starimi, večnimi uspešnicami nastopila na koncertnem snemanju Moč glasbe nas združuje ob materinskem dnevu v Športni dvorani Lenart, ker bo v Sloveniji proslavila 50 let glasbene kariere. Na Hrvaškem pa bo 50 glasbene kariere proslavila ta ponedeljek v razprodani koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu.