Noa Vilčnik – Novo upanje

0

Prvi singel mlade glasbenice!

Pisatelja in tekstopisca Roka Vilčnika najbrž pozna večina ljubiteljev novejše popevkarske glasbe, če ne po imenu, pa gotovo po pesmih in glasbenih projektih, v katerih je sodeloval. Kdo ne pozna Pliša in njegovih Metuljev, Papirja in pesmi Objem, Neishine pesmi Malo tu, malo tam ali pa Ali je še kaj prostora tam na jugu Severe Gjurin, če naštejemo samo nekaj pesmi in izvajalcev, za katere je napisal besedila. Tokrat pa sodeluje z zelo posebno osebo in sicer s svojo hčerko, ki je sama napisala skladbo, s katero se prvič predstavlja javnosti.

Noa Vilčnik je študentka 2. letnika medjezikovnega posredovanja – slovenščine, angleščine in nemščine. Zraven študija, druženja s prijatelji in občasnih potovanj levji delež njenega življenja zajema glasba. Glasba ji predstavlja zatočišče pred vsakodnevnim vrvežem obveznosti, tegob in nemira. Je osvežujoča oaza v puščavi življenjske rutine. Noi se dnevi že od malih nog prepletajo z glasbo, petjem in igranjem klavirja, saj je pri sedmih letih začela obiskovati Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, kjer se je 9 let učila igrati klavir. S hvaležnostjo Bogu za ta dar ob nedeljah občasno vodi slavljenje v Binkoštni cerkvi Emanuel v Mariboru. Veliko ji pomeni, da se lahko predstavi z očetovim besedilom in svojo kompozicijo Novo upanje, ki nas vse spomni na to, da upanje umre zadnje.

Pesem govori o zdajšnji generaciji mladih, ki poskušajo razumeti ta svet, ki jim ga zapuščajo odrasli, in ki bi lahko bil drugačen, če bi se vsi le malo bolj potrudili. Mladi si iščejo kruh v tujini, predmestja Maribora stagnirajo, situacija je zaskrbljujoča. A Noa gre skozi vse to s ponosno dvignjeno glavo in ohranja upanje, da bodo skupaj s sovrstniki mogoče oni tisti, ki bodo svet postavili na pravi tir in ga pognali v pravo smer. Vsaka generacija je lahko novo upanje.

Na posnetku, posnetem v studiu priznanega mariborskega studijskega in tonskega tehnika Danila Ženka, so muzicirali: na kitari Gašper Vogrin, na basu Luka Gaiser, na bobnih Jože Zadravec in na klavirju Sebastijan Duh, ki je prevzel tudi aranžma in glasbeno produkcijo skladbe.

NOVO UPANJE

ROJENA NA ROBU PREDMESTJA
KJER TRAMVAJI VEČ NE VOZIJO
KJER JE SANJATI POPULARNE PESMI
LAŽJE, KOT SOOČITI SE S STVARNOSTJO

KOLIKO MLADIH LJUDI VSAK DAN ODHAJA
V SVET ISKAT BOLJŠE DNI
A KOLIKO JIH ŠE TU OSTAJA
DA BI NOSILI PRETEKLE DNI

NE VEMO VEČ, KAJ BO OSTALO
NE VEMO VEČ, KAJ BO PRIŠLO
ZA ŽIVLJENJE JE POTREBNO MALO
LE DIH ZA DIHOM IN NEBO

A TU SI TI
IN TU SEM JAZ
MOJA SVETLOBA, MOJE SONCE, MOJ ODRAZ
IN DOLGA NOČ
BO KMALU DAN
IN VSAK BO ČLOVEK IN NE VEČ SAM

ČE BI PESEM LAHKO SPREMENILA SVET
PELI BI S PTICAMI, VETROVI IN OLJKAMI
ČE BI ČLOVEK MOGEL KDAJ ZAČETI SPET
LETELI BI MED ZVEZDAMI

A TU SI TI …

LAHKO VZAMEJO TI VSE
A NE SRCA
A NE UPANJA

LAHKO VZAMEJO TI VSE
LAHKO VZAMEJO TI VSE
A NE SRCA
A NE UPANJA

IN VSE, KAR NAM OSTANE, JE
UPANJE

UPANJE
NOVO UPANJE …