Oliverjev HIT TEDNA

0

Tudi v redakciji HIT-a TEDNA smo se odzvali na slovo velikana pop glasbe Oliverja Dragojevića in poleg posebne enourne oddaje z njegovo glasbo uvrstili kot predlog eno njegovih največjih uspešnic CESARICA. Namerno nismo zapisali, da je to njegov največji hit, saj pri številni njegovi glasbi ta razglasitev ni mogoča. Lahko pa Oliverja razglasimo za največjega umetnika pop glasbe na Hrvaškem in na prostorih celotne bivše države.

Njegova Cesarica je na osnovi vaših glasov prvi letošnji (celotedenski) avgustovski hit tedna na Radiu Zmaj. Tako je hotela usoda, tega nismo načrtovali, saj je po pravilu hit tedna uspešnica s trenutnih domačih in tujih glasbenih lestvic. Ta pesem pa datira v poletje 1993, kjer jo je prvič izvedel na Melodijah hrvaškega Jadrana v Splitu. Napisal jo je Zlatan Stipišić, vsem bolj znan kot Gibonni (13. avgusta bo dopolnil 50 let), s katerim sta skupaj posnela tudi zadnjo Oliverjevo studijsko ploščo “Familija”, ki je izšla pred dvema letoma.

Oliver je bil rojen 7. decembra 1947, boj z neozdravljivo boleznijo pa je izgubil 29. julija 2018 v splitski bolnišnici. Pokopan je 1. avgusta v rodni Veli Luki na otoku Korčula. V svoji več kot 40 letni karieri je posnel neverjetnih 23 studijskih albumov in številne kompilacije. Na splitskem festivalu je prvič zmagal leta 1974 (Ča će mi Copacabana). Odtlej je prejel številne najprestižnejše festivalske in diskografske nagrade, pa tudi državno nagrado “Reda Danice hrvatske”. Veliko je nastopal in bil izjemno popularen tudi v Sloveniji.

Za konec dolgoletne glesbene poti je posnel dva dueta, prvega z vzhajajočo zvezdo hrvaške estrade Marko Škugorjem konec leta 2016 (Samo s tobom sam upozano ljubav), drugega pa sredi lanskega leta z Željkom Bebekom, legendarnim rokerjem iz prve postave skupine Bijelo dugme (Ako voliš ovu ženu), slednji je bil naš hit tedna lani septembra. Oba dueta smo uvrstilti tudi v naš izbor v nadaljevanju.

Hit tedna lahko poslušate od ponedeljka do nedelje dvakrat dnevno, ob 10. in 18. uri na Radiu Zmaj. Izberete ga med dvema tedenskima predlogoma, glasujete pa lahko na naši spletni ali Facebook strani.

CESARICA (hit tedna od 6. do 12. avgusta 2018)

MOJ LIPI ANĐELE

OPROSTI MI PAPE

GALEB I JA

SAMO S TOBOM SAM UPOZNAO LJUBAV

AKO VOLIŠ OVU ŽENU