PESEM EVROVIZIJE 2019

0

Slovenski dvojec v velikem finalu

Prvi večer 64. glasbenega festivala za Pesem Evrovizije je prinesel novo uvrstitev Slovenije v veliki finale, ki bo v soboto, 18. maja v Tel Avivu. Lani je to uspelo Lei Sirk, letos pa mlademu dvojcu Zala Kralj in Gašper Šantl. Med deseterico so se na sobotni zaključni večer uvrstile Grčija, Belorusija, Srbija, Ciper, Estonija, Češka, Avstralija, Islandija, San Marino in prav kot zadnja tudi Slovenija. To sicer ni vrstni red prvega večera, saj so bili finalisti objavljeni po naključnem ključu.

Slovenija je na Pesmi Evrovizije kot samostojna država prvič nastopila leta 1993, ko jo je zastopal 1X Band (Tih deževen dan), ki je pred tem zmagal na pred-izboru v Ljubljani. Od takrat naprej se je tekmovanja udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov v predhodnih letih sodelovanje izpustiti. Slovenija do sedaj še ni zmagala, najboljša uvrstitev pa je bilo 7. mesto leta 1995 Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi in leta 2001 s pesmijo Energy (Ne, ni res). Darja Švajger in Omar Naber sta edina izvajalca, ki sta se festivala udeležila dvakrat. Odkar so bili leta 2004 na Pesmi Evrovizije uvedeni polfinalni večeri, se je Sloveniji v finalni večer uspelo prebiti šestič: leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round), leta 2015 z Maraayo (Here for You), lani z Leo Sirk (Hvala, ne!) in letos z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom (Sebi).

In še zaobljuba našega uredništva: slovenska izvajalca sta marca že slavila v HIT-u TEDNA, vendar v primeru zmage (nikoli ne reci nikoli) ju bomo izjemoma v izbor uvrstili še enkrat.