Plačaj z verzom na svetovni dan poezije

0

Kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo?

 Je ustvarjanje lahko terapija, ki sestavi človeško dušo in telo?

To sta osrednji vprašanji letošnje akcije “Plačaj z verzom”, ki na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl poezijo že peto leto spreminja v začasno valuto po vsem svetu. Letos razmislek o moči poetičnega ustvarjanja iz literarnih krogov preusmerjamo v znanstvene. V podjetju Julius Meinl so se namreč odločili, da s pomočjo biometričnih metod podrobneje raziščejo, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo.

S pomočjo akcije bodo učinke poezije spoznavali tudi bolniki, združeni pod okriljem programov Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Zbrane verze, bo namreč podjetje Julius Meinl pretopilo v donacijo, ki bo bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov podprla pri njihovi psihični in fizični rehabilitaciji – tudi s pomočjo poezije.

Podrobnosti vam želimo predstaviti osebno, zato vas vabimo, da se nam pridružite pri pobudi:

PLAČAJ Z VERZOM,

21.marca 2019, ob 13. uri,

v Sobi 102, na Cankarjevi 4 v Ljubljani.

 Z nami bodo:

Andraž Zorko, direktor raziskovalne družbe Valicon, ki bo predstavil izsledke biometričnih raziskav,
Feri Lainšček, pesnik in pisatelj, podpornik akcije,
Kristina Modic, izvršna direktorica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L,
Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d.o.o.

Pogovor bo vodila pisateljica Carmen L. Oven, z nami pa bosta mnenje o moči poezije delila tudi reper Trkaj in glasbenica Ditka, ki nam bo ob tej priložnosti v živo predstavila pesem Srečanje, posvečeno vsem naključnim poetom. Pesem je namreč nastala prav iz verzov, ki so jih lani napisali obiskovalci kavarn v zameno za skodelico kave ali čaja.