11.9 C
Ljubljana
14.10.2019 | 00:30
Doma Novice Glasbene novice SAME BABE so izdale nov album z naslovom Vražji bend

SAME BABE so izdale nov album z naslovom Vražji bend

0

Na album se je uvrstilo 15 skladb. Izdala ga je založba Pivec

Končno smo ga dočakali! Nov album Samih bab z naslovom Vražji bend je na voljo na spletu, CD-ju in Lp-ju. Na album se je uvrstilo 15 skladb. Izdala ga je založba Pivec.

»Bend, ob poslušanju katerega te ne zanima, kaj je in kaj ni in iz česa je in iz česa ni njihova muzika. Ker preprosto uživaš. In veš, da so to Same babe. Ker noben drug bend ne zveni tako. Tako odlično!«

Z zgornjimi besedami je Jure Longyka opisal glasbo domače zasedbe Same babe, ki neprisiljeno združuje slovensko ljudsko glasbo, poezijo in šanson. Skupina se je po izjemno uspešnih nastopih na Izštekanih, po razprodanem koncertu v Cankarjevem domu ter po gostovanjih v tujini, odpravila v zagrebški studio Kramasonik, kjer je posnela svoj četrti album z naslovom Vražji bend.

Same babe se tokrat predstavljajo kot šesterica, ki je svoj raznoroden zvok še razširila. Na Vražjem bendu, zasedbinem prvem električnem albumu, tako najdemo intimne a capelle in minimalistično akustiko, kot tudi polnokrvni rock s primesmi jazza in funka. Plošča je nastala ob gostovanju skupine v kultni oddaji Izštekani na Valu 202, za katerega so se Same babe odločile sestaviti poseben program, ki bi zasedbo »razgalil do obisti«. Skupina se je navezala na idejo »izštekanosti« v smislu posebnega intimnega (ob)čutenja in pred poslušalce razgrnila zgodbo benda in njegovih članov – a ne skozi antološki sprehod, temveč z novimi avtorskimi komadi, uglasbitvami »žmohtnih« pesnikov in nekaterimi priredbami, ki so zaradi določenih razlogov povezane z zgodovino »Vražjega benda«.

Same babe bodo nov album premierno predstavile 19. januarja ob 20. uri v Kinu Šiška. Zasedbi se bodo na odru pridružili pesnik Ervin Fritz, kantavtor in nekdanji frontman benda Na lepem prijazni Andrej Trobentar ter jazz/blues/soul pevka Maja Predatoria. Gostje niso izbrani naključno, temveč so vsi povezani z nastankom albuma. Maja poje na komadu Žalostna pesem za kontrabas. S svojim komentarjem se na njem pojavi tudi Fritz, ki je s tem tudi »vokalno debitiral«, ob tem da sta na album vključeni tudi dve uglasbitvi njegovih pesmi (naslovni Vražji bend in Lepotičenje). Na albumu je tudi predelava pesmi Krinko razkrinkaj, ki jo je Trobentar  v 70-ih letih izvajal s svojo skupino 7 svetlobnih let in katere soavtor je.

Nov album bo zasedba z zanimivimi gosti obeležila s koncertom 19. januarja ob 20. uri v Kinu Šiška. Vstopnice v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.