Simpatico & Muzičista ft. Aja s sončnim napevom: »AU«

0
Vir: Anja PR

Skladba, ki na obraz privabi nasmeh …

Pesem bi lahko pobrali na kakšnem uličnem vogalu od mojstra s klobukom na tleh ali pa v delti Misisipija na leseni verandi, ki gleda na zadušljivo močvirje. Slišali bi jo lahko v kabaretu ali v cirkusu. Lahko bi jo peli gusarji na ladji ali irski folk ansambel v pubu v Dublinu ali kakšna bluegrass skupina na koncertu v skednju. Ne bi se je branili niti v tako pestrem mestu, kot je New Orleans, saj ji ne manjka tistega kreolskega vudu prizvoka in je vsekakor čutiti blend različnih žanrskih vplivov – od bluza in folka pa vse do jazza.

Ta brezskrbna, sproščena skladba nas želi spomniti, da se skozi življenje najlažje gre dobre volje. Pusti skrbi, naj izparijo tja, od koder so prišle – v nič, iz katerega se rojeva vse in se tja tudi vrača. Vendar to ni pomembno, nikoli ni bilo. Pomembni so tisti, s katerimi ti je lepo – dragoceni, dobri ljudje, ki s tabo vibrirajo skozi čas in prostor in z njimi deliš svoje trenutke. Tukaj in zdaj je tvoj prostor in tvoja sreča. Vse drugo je le neulovljiva utopija.

Ustavi se, sedi in zapoj z nasmehom.

Simpatico je novi projekt tekstopisca Roka Vilčnika, idejnega očeta skupin, kot so Papir,Patetico in Pliš, ter avtorja besedil nekaterih novodobnih popevk, kot so Malo tu, malo tam od NeisheAli je še kaj prostora tam na jugu od Severe GjurinMetulji od Pliša, Objem od Papirja. Skupino Simpatico smo pred kratkim že spoznali, njihova predelava uspešnice Amy Winehouse Valerie z naslovom Maribor diši se že kar nekaj časa vrti na radijskih valovih. Ne poznamo pa še projekta Muzičista, v katerem je Rok Vilčnik kot del skupine Simpatico stopil v novo sodelovanje s pianistom Sebastijanom Duhom, s katerim že leta glasbeno sodeluje in sta že dobro uigran tandem.

O videu AU!

Utrujen popotnik naleti na svoji samotni poti na presenečenje, ki ga privede do sveta
brezskrbnih šarlatanov. Kratek sprehod skozi njihov svet spremeni njegov pogled na
pohajkovanje skozi življenje, v katerem ponovno odkrije žive barve in lahkotno požvižgavanje.

O avtorju videa: 

Rene Maurin (1971) je slovenski avtor, ki pogosto niha med gledališkim, filmskim, zadnje čase pa tudi fotografskim ustvarjanjem. Formalno izobrazbo je pridobival v ZDA, na Hrvaškem in v Sloveniji. Po končanem študiju gledališke režije v Zagrebu je za Televizijo Slovenija ustvaril vrsto dokumentarnih filmov ter vzbudil pozornost občinstva in stroke s filmi, kot sta »Videl sem Elvisa« (1999) in »Življenje od znotraj« (2000).
V naslednjem desetletju prevzame vodenje Mestnega gledališča Ptuj, ustvari pa tudi vrsto
pred- stav med katerimi so nekatere nagrajene tako doma kot v tujini. Leta 2012 vpiše
magistrski študij filmske režije na AGRFT ter posname svoj prvi igrani film »Svetlo
črna« (2014) za katerega prejme med drugimi tudi Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani
in, ki doživi vrsto udeležb na pomembnih mednarodnih festivalih, kjer je tudi več krat
nagrajen. Leta 2015 se prične zavestno ukvarjati tudi s fotografijo in je soavtor fotografskega »zina« REBUS pri katerem izvršuje predvsem vlogo urednika ter pisca. Kot je za režiserje v navadi se namreč ukvarja tudi s pisanjem. Od leta 2012 predava na Inštitutu za medijske komunikacije Univerze v Mariboru.

https://www.renemaurin.com/about

Projekt Muzičista sta Rok Vilčnik in Sebastijan Duh ustanovila z namenom, da bi raziskovala tradicionalne primesi v glasbi in jih križala z modernimi produkcijskimi prijemi, in sicer ravno toliko, da bi takšna glasba dobila svoje mesto na radijskih valovih, hkrati pa ohranjala svoja glavna izhodišča, preprostost, srčnost in brezčasno karizmatičnost.

Tokrat sta k sodelovanju povabila mlado perspektivno pevko Ajo Pušenjak Šega, ki pravi, da se z glasbo ukvarja že od zmeraj. V glasbeni šoli je igrala klavir, kasneje pa se je posvetila petju. Pela je v Carmini Slovenici, v muzikalu na Drugi gimnaziji in na mnogih prireditvah. Večkrat je nastopala v Slovenskih Konjicah pod mentorstvom priznanega vokalista Vincenca Strnada, s katerim bo kmalu nastopila tudi v sodelovanju s svetovno znanim beatboxerjem Contrixom.