TOP 10 v prvi polovici leta 2019

0

Hit tedna na Radiu Zmaj je tudi v prvi polovici leta 2019 potekal po preverjenem konceptu iz drugega dela minulega leta. Vsako nedeljo smo vam predstavili dva predloga, med katerima ste ves teden izbirali novi HIT TEDNA. Tega ste poslušali cel naslednji teden dvakrat dnevno, ob 10. in 18. uri na radiu Zmaj. Izbor prinaša najboljše nove skladbe z domačih in svetovnih glasbenih lestvic, med katerimi je bilo ponovno največ plesne glasbe, popularne pa so bile tudi balade in mediteranska glasba.

Leto se je začelo tako kot se je končalo staro. Pri Ariani Grande, ki je po avgustovskem albumu v začetku februarja nepričakovano izdala še en album, s katerega prav tako ni manjkalo uspešnic. Hit tedna je postala skladba “7 Rings”, medtem ko je bila naslovna z albuma “Thank U, Next” izdana že v začetku decembra, zato se je zavihtela na vrh in postala hit tedna že pred novim letom.

Pravo odkritje in osvežitev svetovne scene popularne glasbe pa je bil zagotovo mladi škotski kantavtor Lewis Capaldi, rojen leta 1996, ki je postal hit tedna tudi na Radiu Zmaj z balado “Someone You Loved”. Na britanski lestvici se je zadržal na vrhu več kot dva meseca, kar je za tako mladega in doslej neznanega pevca izjemen dosežek. Na prvem mestu na Otoku pa je zdaj tudi njegov prvi album, ki je izšel 17. maja 2019.

Mladi škotski pevec je v našem izboru za tedenski hit porazil špansko plesno vižo “Con Calma”, na katero pa se po vsem svetu poplesuje tudi zdaj, ko smo že v juniju in lahko se celo ponovi, da bo poletni hit 2019 melodija, ki je izdana že januarja, enako kot “Despacito” pred dvema letoma (januarja 2017). V krog največjih uspešnic je potrebno prišteti tudi nove plesne ritme Calvina Harrisa in Rag’n’Bon Mana, ki pa prav tako nista uspela zmagati v našem tedenskem izboru. Zato pa je to zanesljivo uspelo country-rap kombinaciji Lil Nas X in Billy Ray Cyrus, dvojezičnemu dvojcu Madonna in Maluma ter duetu Ed Sheeran in Justin Bieber, kar je hkrati napoved novega Edovega albuma, ki prihaja julija, avgusta pa nas čaka nova plošča Taylor Swift, ki je napovedana z dvema hitoma že junija.

Na slovenski sceni se najprej ustavimo pri duetu Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta nas več kot dostojno zastopala na evrovizijskem festivalu, kjer sta zasedla sredino lestvice v finalu, zmagal pa je nizozemski predstavnik Duncan Laurence (tudi hit tedna Radia Zmaj), čeprav se je mnogim bolj priljubil drugo uvrščeni italijanski predstavnik Mahmood, ki je pred tem slavil na festivalu v Sanremu. Pri nas je bilo še nekaj hitov, čeprav bi težko pisali o presežkih. Morda pa jih bo “naplavilo” poletje. Razen seveda plošče Siddharte in 40 letnice Andrej Šifrerja, ki so hit tedna samo oplazili, saj na njem niso uspeli doseči tedenske zmage.

Tako kot vselej, so prihajale do nas in v naš program tudi uspešnice iz bivše skupne države. V Sloveniji so še naprej zelo popularne klape, to zvrst snemajo tudi naši glasbeniki (Kvatropirci so bili hit tedna skupaj s klapo Kampanel), ali pa Luka Basi, ki pa ga je v duetu z Markom Škugorjem tisti teden premagala že skoraj pozabljena Natalija Verboten s presenetljivo plesno skladbo “V srce”. Verjetno kar največji hit z juga “Voli me” pa je posnel Petar Grašo, ki je bil več kot uspešen že lani z “Ako te pitaju”. Sicer pa prihajajo festivali (Split in ostali), kjer bo mrgolelo mediteranskih viž.

Vse hite, izbrane in tiste ki to niso bili, spremljajte še naprej v našem 24-urnem raznovrstnem glasbenem programu! Glasujte zanje in jih poslušajte dvakrat dnevno ob 10. in 18. uri na Radiu Zmaj.

TOP 10 V PRVI POLOVICI LETA 2019

ARIANA GRANDE – 7 RINGS

 

LEWIS CAPALDI – SOMEONE YOU LOVED

 

DADDY YANKEE & SNOW – CON CALMA

 

LIL NAS X – OLD TOWN ROAD

 

ED SHEERAN & JUSTIN BIEBER – I DON’T CARE

 

DUNCAN LAURENCE – ARCADE

 

ZALA KRALJ & GAŠPER ŠANTL – SEBI

 

NATALIJA VERBOTEN – V SRCE

 

PETAR GRAŠO – VOLI ME

 

LUKA BASI & MARKO ŠKUGOR – RUŽO BILA