Vabljeni na premiero filma Stoletje sanj režiserja Vena Jemeršiča

0

V kino prihaja

STOLETJE SANJ / A CENTURY OF DREAMS

Kino premiera filma 6.5. Kino Dvor ob 20:00

“Stoletje sanj” je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je pred kratkim praznoval 100 let. V njem kontraverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani…. bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kellyjem, Orson Wellsom, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Cousteau… Za soseda pa je imel samega Charlie Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu je odigral tudi manjšo vlogo v filmu Vittorio De Sice z igralko Marlene Dietrich.

O avtorju

Ven Jemeršić se je rodil 1970 v Zagrebu, kjer je tudi študiral na ADU. Kot direktor fotografije je posnel 8 celovečernih filmov, Mondo Bobo (1997), Porno Film (2000), Oda Prešernu (2001), Ljubljana (2002), Kleščar (2002), Desperado Tonic (2004), Dobro uštimani mrtvaci (2005) in Reality (2008).

Kot režiser je posnel slovenske televizijske serije Lepo je biti sosed in Da,dragi! Da,draga! .

Posnel je več kot 600 reklamnih oglasov in 180 glasbenih spotov.

Kot pisatelj je objavil tri knjige pesniških zbirk Ultrapas (2004), Električni Golaž (2014) in PWC – Znanstveno raziskovalna poezija (2017).

Kot glasbenik je sodeloval s skupinami BuldožerCentral ProblemPhonomonicsSestre in s Petrom Lovšinom. Trenutno igra bas v skupini Lusterdam in ustvarja lastno glasbo pod imenom Ven.

Zanimivosti

Peter, ki je življenje zajemal z veliko žlico, še vedno ustvarja in ima 80 let delovne dobe. Tik pred 100. rojstnim dnevom je celo odprl novo podjetje.

V otroštvu mu je na Blejskem gradu iz kavne usedline prerokoval Ali, hišni pomočnik njegovega strica. Napovedal mu je, da bo živel toliko let, kolikor je stopnic na blejskem otoku. Teh je 99. In kot priča sam Peter: “En moj prijatelj je naredil še tri stopnice, a so jih takoj podrli, vendar pa smo kasneje ugotovili, da je ena stopnica še pod vodo. In to me je rešilo, poglejte še zdaj živim.”

Nekaj informacij o snemanju

Režiser Ven Jemeršić je Petra Florjančiča srečal na snemanju reklamnega oglasa, kjer je slednji režiseru zaupal željo, da bi posneli nov dokumentarec o njemu In njegovih zgodbah. Film je posnela mala ekipa filmarjev, katere je prevzela Petrova zgodba. Snemanje je potekalo brez finančne pomoči slovenskega filmskega centra, ki je menil, da je zgodbo o Petru Florjančiču že zajel Karpo Godina v začetku 90-tih let prejšnjega stoletja.

trajanje 86 min

format 16:9/HD

režija Ven Jemeršić,

scenarij Edo Marinček in Ven Jemeršić,

direktor fotografije Matjaž Kenda,

montaža Maša Nonkovič in Hieronim Vilar,

zvok Ernest Fejzić,

producent Ven Jemeršić,

produkcija in distribucija Supermarket Production, 2019

nastopajo Peter Florjančič, Franc Mikša, Edita Cetinski Malnar, Nani Poljanec, Edo Marinček, Manca Izmajlova, Janez Fajfar, Marko Kajzer, Magda Zupančič,

festivali – Kranjska Gora International Film Festival