Za otroke │Vodnikova domačija Šiška, 25.3.-5.4.

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA
Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

NAPOVEDNIK DOGODKOV ZA OTROKE OD 25. MAREC–5. APRIL 2018

Nedelja, 25. marec (11h)
Nedelce: Ta ljudske v stripu, pripoveduje Srečko Meh
To dopoldne se družimo s stripom! Slišali bomo, kako ljudske pravljice v stripu Zakaj se psi vohajo?, Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš in Prevzetna opica, ki so lani izšle pri Stripburgerju, zvenijo na odru, se pogovarjali z njihovimi avtorji in na striparski delavnici še sami poskusili zgodbo pretvoriti v strip.

Zgodbe pripoveduje in muzicira Srečko Meh.
Delavnico vodi Tanja Komadina.

Število udeležencev delavnice je omejeno, obvezne predhodne prijave na spela.frlic@divjamisel.org.
V sodelovanju s Stripburgerjem. Dogodek je del spremljevalnega programa 21. pripovedovalskega festivala.

Torek, 27. marec (18h)
Pesmovadnica vabi otroke: pesnik Miklavž Komelj na obisku!
Pesnik Miklavž Komelj je zelo zanimiv človek, poln najrazličnejših podatkov, ki kar vrejo iz njega, predvsem tisti povezani z umetnostjo in poezijo.
Ker rad zbira stare rokopise, bo otrokom prinesel pokazat od miši obglodan rokopis italijanskega baročnega pesnika, pa primere stare vizualne poezije, kjer se črke pojavljajo v obliki jelenov, pripovedoval bo o tem, kaj je navdih in kje so ga iskali veliki pesniki, skupaj z otroki bo pisal anagrame in haikuje.
No, vsega vam pa tudi ne moremo povedati.

Pripeljite otroke v Pesmovadnico na srečanje s pesnikom Miklavžem Komeljem.
Primerno za 8+.
Obisk je brezplačen. Ker so kapacitete omejene vas prosimo za rezervacijo mest na katja.presa@divjamisel.org.

LE ŠE DO 5. aprila!!! / v Galeriji domačije
Interaktivna razstava poezije – PESMOVADNICA!
Interaktivna razstava, pesniški poligon za otroke in družine, vabi k raziskovanju, branju in poslušanju pesmi slovenskih in tujih pesnic in pesnikov! Preko nje boste odkrivali pesniški jezik, se urili v kovanju verzov in iskanju metafor ter se posvetili lastnemu pesniškemu ustvarjanju.
Zakaj so pesmi na svetu? Človek ne more vedeti, kaj ima s pesmimi, dokler se z njimi nekaj časa ne druži. Morda ugotoviš, da z njimi nimaš nič skupnega. Ali pa potihoma in počasi, ko jih spet in spet prebiraš, poslušaš, prepevaš, rišeš in pišeš, postaneš njihov zvesti prijatelj. Ali pa celo, to bi bilo šele lepo, tudi sam pesnica ali pesnik.

Dobrošel, dobrodošla v Pesmovadnici! Razstava je namenjena vsem, ki jih zanima poezija, predvsem pa otrokom od 5. leta dalje.

Odpiralni čas galerije:
Torek-petek: 11.00-19.00
Sobota-nedelja: 10.00-14.00

Kolofon: Zamisel in izvedba: Tina Popovič, Špela Frlic, Katja Preša │Izbor pesmi: Špela Frlic, Katja Preša │Brane pesmi: interpretacija Katja Preša in Matija Vastl; snemanje: Sašo Kalan; montaža: Primož Vozelj │Zasnova in produkcija namizne igre: Tadeja Pungerčar, Špela Kuhar; ilustracija Damijan Stepančič │Izbor pesmi z ilustracijami: Sanja Janša │Zasnova in izvedba delavnic o poeziji: Špela Frlic, Katja Preša in Katja Puntar │Postavitev v prostor: Tina Popovič, Špela Kuhar │Oblikovanje: Teja Ideja

Hvala: Tadeji Pungerčar za spodbudo, Katji Puntar, Anžetu Toniju, Primožu Vozlju in Matiji Vastlu za pomoč, Marjanu Mančku za uporabo naslovne ilustracije ter pesnikom in pesnicam za navdih!
Za dovoljenje za uporabo pesmi in ilustracij se zahvaljujemo Založbi Mladinska knjiga, Državni založbi Slovenije, Založbi Mladika, Društvu bralna značka Slovenije, Prešernovi družbi, Založbi Miš in Založbi Obzorja.
——————————
Produkcija: Divja misel │Soprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče v okviru 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
Projekt je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS

—————————————————————————————————————————————Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo