Zmajev potep: Cerknica

0
Cerknica je mesto, ki se nahaja na severnem robu Cerkniškega polja. Leži ob reki Cerkniščici, pod Gradiščem, ki je zahodni pomol Slivnice. Staro mestno jedro, ki se imenuje Tabor, se nahaja na hribčku okoli cerkve Marijinega rojstva.
Rimsko grobišče na Sinji gorici in predzgodovinski ostanki zidov na Gradišču pričajo o zgodnji poselitvi mesta. Cerknica je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1040. V 15. stoletju so se začeli turški vpad in prebivalci so bili prisiljeni na samoobrambo. O tem pričajo ohranjeni deli utrdb okoli cerkve. Ta obrambni tabor je eden izmed najbolje ohranjenih spomenikov v Sloveniji.
V Cerknici so se rodili psihiater Alfred Šenko, pesnik Jože Udovič, slikar Marko Šuštaršič in skladatelj Fran Gerbič. Po njih se imenujejo tudi zgradbe. V mestu si lahko ogledate Glasbeno šolo Frana Gerbiča, Knjižnico Jožeta Udoviča, kulturni dom, kip Martina Krpana, spomenik NOB in drugo. Cerknica je v svetu najbolje znana po presihajočem Cerkniškem jezeru, ki leži južno od Cerknice. V poplavnem obsegu je veliko okoli 24 km2 in največje v Sloveniji. V Cerknici vsako leto v pustnem času organizirajo tradicionalen pustni karneval. Za ljubitelje gora je v Cerknici izhodišče poti na Slivnico, kjer vas tik pod vrhom pričaka oskrbovan planiniski dom. Najvišji vrh Velika Slivnica ima 1114 metrov nadmorske višine.

Potep po Cerkniški dolini

Najvišjo točko Slivnica (1114 m), ki ponosno bdi nad Cerkniško dolino. Vrh Slivnice je priljubljena pohodniška točka. Za malo bolj izčrpane na vrhu stoji koča, kjer se lahko okrepčajo z okusno domačo hrano in pijačo, ostali pa bodo nagrajeni z prečudovitim razgledom na Cerkniško polje in Cerkniškim jezero.

S Slivnice se spustimo na Cerkniško jezero. Tu se nam odpira nešteto možnosti rekreacije in sprostitve. Na voljo nam je čudovita igra narave, ki je že od nekdaj navduševala in jemala dih popotnikom in raziskovalcem.To je kraj, ki je kot nalašč za sproščujoč sprehod, lahkoten pogovor in iskanje notranjega miru. In če vas lepota, harmonija in neokrnjenost narave ne ganejo, vam jezero z okolico omogoča še nešteto drugih možnosti preživljanja prostega časa, kot so vožnja z lojtrnikom, maketa, ki prikazuje jezero skozi vse letne čase, jahanje, kmečki turizem, obilo tako makadamskih, kot asfaltiranih poti, ki so kot nalašč za kolesarjenje,…

Le kakšna minuta ali dve vožnje in že smo v Cerknici. Na prvi pogled se vam bo Cerknica zdela čisto prijazen srednje velik kraj, s svojo tradicijo, znamenitostmi in vaškimi posebnostmi. In res je tako, razen če vas pot zanese v kraje v času pustovanja. Takrat pa Cerknica spremeni svojo podobo: na dan prilezejo čarovnice, hudički in vsa ostala bitja iz cerkniškega bajeslovja in ustnega izročila. Tako se za mlado in staro prične teden 24 urnega rajanja in veseljačenja s svojim vrhuncem – pustnim karnevalom in zaključkom – pustnim pokopom. Pa tudi če ni ravno čas pustnih krofov, se v Cerknici vedno kaj dogaja in za vsakega se najde nekaj zanimivega.

Počasi se iz Cerknice odpravimo proti avtocesti, pa nam zbudi pozornost napis >Rakov Škocjan<. Iz gole radovednosti se odpravimo pogledat še to čudo, potem pa domov! Tu stojita znamenita naravna mostova (Veliki in Mali naravni most), ki sta ostanek nekoč ogromne podzemne votline. Le ta se je sesula, ostala pa sta samo še mostova in dolina, ki jo danes krasi skoraj pravljični gozd in prečudovito rastje.

Ko se iz Rakovega Škocjana po isti poti vračamo, nas spet nekaj zmoti. Vas Zelše, ki se nam čez dan sploh ni vzbudila pozornosti, je zdaj prav nekaj posebnega. Na robu vasi se vzdiga hribček, ki ga osvetljujejo baklje, na vrhu hribčka pa čepi cerkvica. Tu se pogosto prirejajo koncerti raznih znanih glasbenikov, pevskih zborov.