Zmajev potep: Golte

0

Golte so visoka kraška planota, ki se uvršča k predgorju južnih apneniških Alp. Razprostira se na vzhodnem obrobju Kamniško – Savinjskih Alp. Apnenčasta planota je od leta 1987 zavarovana kot krajinski park. Golte se uvrščajo med eno izmed priljubljenih zimsko – letnih visokogorskih turističnih središč.
Planota predstavlja tip tako imenovanega osamelega krasa, ker ima širše obrobje sestavljeno iz neprepustnih kamenin. V večini so to andezitni grohi in andeziti, ki Golte obdajajo večinoma iz vseh strani. Poleg tega jo oklepajo tudi gornjegrajski skladi, ki se v ožjem in širšem pasu pojavljajo na južnih pobočjih. Kras je značilen tip planotastega krasa z vsemi posebnostmi, kot so suhe doline, manjše in večje vrtače, naravna okna in podzemeljske jame. Med podzemeljske jame spadajo Kebrova luknja, Ledenica, Mesarska lopa in Medvedja jama. Golte imajo slikovito kulturno krajino, saj se izmenjujejo gozdne površine in pašniki. Pod nekdanjo planino Medvednjak stoji na višini 1410 m sodoben hotel z restavracijo. Od Hotela Golte so po pobočjih speljane vlečnica in sedežnica. Poleg smučišč so obiskovalcem na voljo tudi tekaške proge. Planinska Mozirska koča se nahaja na južnem pobočju Boskovca, ki je najvišji vrh planote Golte. Med Mozirsko kočo in zgornjo postajo žičnice na Golteh se na 2 ha nahaja Alpski vrt. Je najvišje ležeč (1300 – 1400 m) in najlažje dostopen alpski vrt na območju Evrope. V njem je na ogled več sto avtohtonih rastlin Kamniško – Savinjskih Alp in je edini v Sloveniji, ki je urejen v naravnem habitatu.
Golte nudijo obiskovalcem številne možnosti zimskih in poletnih aktivnosti, uživanja v wellness centru v Hotelu Golte, poslovnega turizma ter obiskovanja mnogih dogodkov in prireditev. V okviru poletnih aktivnosti so na voljo pohodništvo, plezanje, gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo, kolesarjenje, nordijska hoja, pohodništvo, Zip Line in drugo. V okviru zimskih aktivnosti pa so na voljo smučanje, tek na smučeh, zimsko pohodništvo, ledno plezanje, turno smučanje, sankanje, Zibob, jadralno padalstvo in ostalo.

Fotografija osebe Golte hotel & mountain resort.

Zimske aktivnosti
Pozimi poleg smučanja, zajema tudi različne adrenalinske športe, zimske pohode ali turno smuko do Smrekovca vse do Raduhe. Za hotelske goste organizirajo različne izlete v bližnje turistične kraje; na primer v Logarsko dolino, ogled smučarskih skokov na Ljubnem ob Savinji, razstave cvetja v Mozirskem gaju, obisk muzejev in ogled drugih naravnih ter kulturnih znamenitosti . V zimski sezoni v okviru Smučarske šole Golte – Beli zajec potekajo različni vodeni programi za otroke, mladostnike in odrasle, ki se na smuči šele postavljajo ali pa svoje spretnosti preverjajo že v tekmovanjih. V stalni ponudbi so tudi smučarski servis in izposoja potrebne opreme za bele strmine. Vabljeni, da obiščete ter izkoristite vsak prosti trenutek za zimske užitke, ki jih ponuja zima na planoti Golte.

Kolesarjenje
Gorski kolesarji imate možnost izbire različnih kolesarskih tur v smeri Ljubnega, Smrekovca, Topolščice, Črne na Koroškem, Mozirja in Logarske doline. Ponujamo tako programe kolesarskih tur za dame, najstnike, izkušene ali neizkušene kolesarje, kjer vas strmi vzponi, samotne gorske poti in dolgi spusti vabijo v hribe in gore, ki obkrožajo Zgornje Savinjsko dolino. Preizkusite, kako doživljajoče, adrenalina polno je lahko kolesarjenje po samotnih gorskih cestah in kolovozih ali po zložnejših cestah v dolini. V hotelu Golte lahko kolo tudi najamete.
Po končani kolesarki turi se lahko okrepčate v eni izmed planinskih koč ali v restavracijah hotela Golte, kjer se lahko po jedi tudi sprostite v wellness centru. Golte ponujajo izvrstno ponudbo za individualne kolesarje, skupine, kot tudi družine. Oglejte si trase kolesarskih poti, ki so lahko odlična izbira za krajši ali celodnevni izlet.

Pozodništvo
Osamelo kraško planoto z vseh strani obdajajo skladi nepropustnih kamenin. Na planini jo mnogo vrtač in več kraških jam, zagotovo najbolj poznana jama Ledenica, ki so jo okoliški kmetje veliko let uporabljali kot naraven hladilnik, ker se v njej sneg zadržuje čez vse leto. Bolj pripravljeni pohodniki lahko okušate domačo ponudbo jedi na visokogorskih planinah, če se podate na Pastirsko kulinarično pot. Za družine z majhnimi otroki ali manj pripravljene pohodnike je na voljo pot do Mozirske koče, ki je oddaljena 15 minut od hotela Golte in 500 metrov od smučarskih prog ter služi kot idealno zatočišče za vse pohodnike, pozimi pa smučarje. Koča je vedno odprta. Bolj mirno je na vzhodnem delu planote. Na poti pohodniki obidejo kraška brezna in nekdanje kali za napajanje živine. Golte so krasno izhodišče za planinske poti vse do Smrekovca, Boskovca, Raduhe itd. Bližnji Smrekovec je 15 kilometrov dolgo pogorje v predalpskem svetu in je edino pogorje vulkanskega izvora v Sloveniji. V letu 1987 so Golte razglasili za krajinski park, kjer velja strog varstveni režim.

Alpski vrt
Zaradi svoje posebne narave, ki jim zagotavlja preživetje v izredno ekstremnih pogojih, med razpokami, na skalnatih policah, kjer je malo zemlje za preživetje. Da predstavimo okolje in alpske rastline vsakemu, ki nas obišče, smo na Golteh ustvarili lahko dostopen, najvišje v Evropi ležeč Alpski vrt. Park leži na višini 1.300 do 1.400 metrov nadmorske višine na površini 2 hektarjev. Alpski Zlatko vas pozdravi ter vas popelje na zabaven in poučen vodeni ogled po vrtu, kjer si lahko ogledate svoj drevesni horoskop. Ob sprehodu skozi naravoslovno učno pot spoznate drevesne in živalske vrste, na panoramski poti pa najlepše razglede na Savinjsko dolino. Pogledate lahko tudi skozi naravno okno. Vrt služi s svojo zvočno meditacijsko točko, kot kraj sprostitve.

Rezultat iskanja slik za Alpski vrt golte