Zmajev potep: Kranjska gora

0

Kranjska Gora je največji kraj in središče Zgornjesavske doline. Je pomemben gorski turistični kraj in svetovno znano zimsko športno središče, predvsem zaradi vsakoletnih tekmovanj za svetovni pokal v alpskem smučanju Pokal Vitranc. Poleg tega je znana tudi po poletih in skokih v dolini Planica.

Zgodovina Kranjske Gore se začne šele proti sredini 14. stoletja, ko so začeli krčiti gozdove in jih spreminjati v kmetijska zemljišča ter pašnike za govedo in ovce. Do takrat je bil zgornji del Save Dolinke malo obljuden. S strateškega vidika je postala Kranjska Gora pomembna med 1. svetovno vojno, ko so ruski ujetniki zgradili vojaško cesto čez preval Vršič v dolino Soče. Kot turistično središče je pridobila sloves z izgradnjo železniške proge Ljubljana-Rateče-Trbiž leta 1870. Povezava je bila ukinjena leta 1966.

V Kranjski Gori se je najprej razvijal poletni klimatski turizem s poudarkom na alpinizmu in pohodništvu. Danes je v Kranjski Gori okoli starega vaškega jedra nastal nov, turistični del naselja s prenočišči, rekreacijskimi objekti in trgovsko središče.

Kranjska Gora z okolico nudi obilo možnosti za različne aktivnosti v vsakem letnem času. Na golf vadbišče nas usmerijo table ob cesti, če pridemo v Kranjsko Goro iz smeri Jesenic. Golf vadbišče se nahaja ob reki Pišnici in Savi Dolinki, kjer lahko vidimo tudi ostanke starega železniškega mostu. Železniška proga Jesenice – Trbiž je bila zgrajena leta 1870. Pospešila je razvoj turizma in odhajanje delovne sile na delo v bližnje kraje, predvsem v železarno na Jesenice. Progo so ukinili leta 1966. Poleg vadbišča za golf je tudi golf igrišče s šestimi luknjami.

Fotografija osebe Apartmaji Rožle Kranjska Gora.

Je priljubljeno športno – turistično središče, ki se nahaja v zgornjem delu Doline ob izlivu Pišnice v Savo Dolinko, pod mogočnimi vrhovi Razorja (2601 m), Vitranca (1631 m) in Male Mojstrovke (2332 m). Kot turistični kraj je Kranjska Gora postala znana z izgradnjo železniške proge in s prvimi obiskovalci.  Z bližnjo okolico nudi obilo izjemnih tur in izletov za vse vrste kolesarjev, od izletnikov, ki se s kolesom radi popeljejo in uživajo v pogledih na pokrajino, do zahtevnih, ki jih zanima predvsem velika višinska razlika in težavnost v vzponu kot tudi spustu. Kolesarski park se nahaja na pobočju gore Vitranc in na svojih 350-ih metrih višinske razlike med zgornjo in spodnjo postajo štirisedežnice nudi obilo različnih prog. Park zajema lahko progo, srednje zahtevno progo, zahtevno progo in izredno zahtevno progo. Proge so torej namenjene ne samo začetnikom, temveč tudi zelo izkušenim gorskim kolesarjem. Kolesarski park ponuja na različnih predelih pestre izkušnje pri vožnji s kolesom – od hitrih travnatih delov, strmih zavojev, koreninastih odsekov, skokov v globino in dolžino, lesenih zidov in ostalega. Kolesarske proge so narejene tako, da se jih lahko med seboj kombinira in je tako lahko vsaka vožnja v dolino čisto drugačna. Če ste še začetnik, lahko vse objekte, ki so vam pretežavni, mirno obvozite in se peljete samo tam, kjer vam ustreza. V kolesarskem parku imajo tri osnovne linije, ki so Downhill, Lunapark in Airline. Otrokom je na voljo otroški kolesarski park.

Rezultat iskanja slik za kranjska gora kolesarski parkOkoli starega vaškega jedra Kranjske Gore se je razvil novi del naselja, ki je namenjen predvsem turizmu. Sestavljajo ga hoteli, počitniška stanovanja, penzioni, trgovsko središče in rekreacijski objekti. Kranjska Gora s sosednjimi naselji Podkorenom, Ratečami, Gozd Martuljkom ter dolinama Velika Pišnica in Planica predstavlja enotno turistično območje s skupnimi smučišči, žičnicami, pešpotmi in programi za hojo in tek na smučes. V kraju prirejajo mednarodna tekmovanja v alpskem smučanju na strmih pobočjih Vitranca pri Podkorenu ter v smučarskih poletih in skokih v Planici.

Posebnost smučarske ponudbe v Kranjski Gori je v raznolikosti terenov, ki nudijo smučanje tako za izkušene vrhunske smučarje kot tudi za čiste začetnike. Smučišče je zelo lahko dostopno, saj je med glavnimi hoteli in smučarskimi progami le snežna plaža, kjer se lahko uživa pod zimskim soncem. Smučarske žičnice in raznolike proge se nahajajo po pobočjih Vitranca od Kranjske Gore do Planice. Njihova nadmorska višina se giblje od 800 metrov pa do 1215 metrov. Smučišča povezuje sistem 13 vlečnic in 5 sedežnic. Prav tako delujejo žičnice v Mojstrani (vlečnica) in Ratečah (sedežnica). Za najmlajše je na voljo snežni vrtec,  kjer se lahko hitro naučijo smučanja. Začetnikom nudijo šolo smučanja, ki vključuje izposojo smučarske opreme in potrpežljivega inštruktorja. Na kranjskogorskih smučiščih pa bodo lahko poleg smučarjev uživali tudi deskarji na snegu.

Smučarski center Kranjska Gora 3