Zmajev potep: Občina Jezersko

0

Občina Jezersko meri 68,8 km2. Na zahodu meji na Občino Tržič, na jugu na Občino Preddvor, na jugovzhodu na Občino Kamnik ter Občino Solčava, na severu in vzhodu pa na Republiko Avstrijo. Občina ima dve naselji, Zgornje in Spodnje Jezersko.

Zgornje Jezersko je obmejno razloženo hribovsko naselje z gručastim jedrom in nekaterimi samotnimi kmetijami. Leži v dolini potoka Jezernice, v ledeniških dolinah Ravenske in Makekove Kočne. Obsega naslednje zaselke: Center (jedro naselja), Grabnar, Kvance, Žabji trg, Stara pošta, Raven, Sibirija in Anclovo.

Spodnje Jezersko je razloženo naselje, ki se začenja ob nekdanji kranjsko-koroški deželni meji. Sestavlja ga več zaselkov in samotnih kmetij v ozki dolini reke Kokre. Jedro naselja je gručasti zaselek Spodnji Kraj ob sotočju Kokre in Jezernice. Prvi zaselek so Zgornje Fužine, sledi Podlog (Kanonir) ob sotočju Kokre in Reke. Višje leži Spodnji kraj (Bajte). Ostali deli so poimenovani po precej odmaknjenih velikih kmetijah, ki obsegajo tudi do 360 ha zemljišča. 

Ustanavljanje samostojne Občine Jezersko
Novo postavljen koncept lokalne samouprave v letu 1994 je tudi na Jezerskem vzpodbudil razmišljanja o prihodnosti kraja pa tudi o njegovi preteklosti, ko je na tem območju že bila in uspešno delovala samostojna občina. Prebivalci Jezerskega so bili tako kot vedno tudi takrat prepričani, da samo lastno delo in skrb za življenje in napredek kraja zagotavljajo njegov uspešen razvoj. V zgodovini so bili Jezerjani in njihov kraj vse prevečkrat zapostavljeni, ne le zaradi geografske lege, temveč tudi zaradi majhnih možnosti vplivanja na tiste centre, ki so odločali o njihovi usodi. Zato je bila odločitev prebivalcev Jezerskega na referendumu leta 1994 za svojo občino enotna in jasna. Ta odločitev pa se je tudi povsem ujemala s cilji koncepcije nove lokalne samouprave. 
Kakor je bila referendumska odločitev na Jezerskem pričakovana, pa je bila odločitev Državnega zbora z Zakonom o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij v oktobru 1994 veliko razočaranje za prebivalce Jezerskega. Še toliko bolj, ker je s tem parlament referendumsko voljo ljudi enostavno zanikal in obšel ter prebivalcem Jezerskega (in tudi sosednjega Preddvora) vsilil svojo odločitev. Jezersko je tako od leta 1995 dalje spadalo pod Občino Preddvor. Krajevna skupnost Jezersko pa je od leta 1995 dalje vodila vse aktivnosti za pridobitev statusa samostojne Občine Jezersko.

Občina Jezersko je ob ustanovitvi spadala v skupino najmanjših občin v naši državi. V prvih letih obstoja oziroma samostojnosti so bili narejeni prvi veliki premiki na področju konstituiranja organov, občinske uprave, sprejetja zajetnega kupa aktov s področja lokalne samouprave, ureditve upravne zgradbe, na področju komunalne infrastrukture in ostalih družbenih dejavnosti.

Tematska sprehajalna pot

Med sprehodom po dolini Ravenske Kočne lahko mimogrede pokukate v preteklost te lepe gorske pokrajine in opazujete, kako je nekdanji ledenik preoblikoval površje in kako naravne sile nenehno spreminjajo pokrajino pred našimi očmi. Nezahtevna pot vodi ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličastni pogled na severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim vrhom Grintovcem. Na poti boste spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo in vse ostale znamenitosti, zaradi katerih je Ravenska Kočna vredna obiska.

KROŽNA POT OKROG PLANŠARSKEGA JEZERA

Za krajše sprehode se lahko odpravite po krožni poti okrog Planšarskega jezera in venca ravenskih kmetij. Parkirate ob Planšarskem jezeru in se odpravite do podružnične cerkve svetega Andreja, ter od tam nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije na obrobju ravenskih travnikov. Pot se cel dan nastavlja sončnim žarkom in je primerna za sprehode v vseh letnih časih.

IZ CENTRA DO STARE CERKVE

Iz centra Jezerskega se mimo podružnične šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri stari cerkvi svetega Ožbalta ob Karničarjevi kmetiji. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811 je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na severno ostenje Makekove Kočne. Pri Karničarjevih pa lahko mi mogrede kupite še domače izdelke ekološke proizvodnje: čudovit domač sir, domače mesnine, mlečne izdelke in jajca.

 

IZ CENTRA DO PLANŠARSKEGA JEZERA

Pot vodi mimi občinske stavbe imenovane Storžič po prijetnem drevoredu in je urejena in opremljena s klopicami. Ko se drevored konča, zavijemo desno čez Jezernico in se po makadamski poti sprehodimo do križišča, kjer se sprehajalna pot križa z asfaltirano cesto do Planšarskega jezera. Tu lahko zavijemo desno in se do jezera odpravimo po gozdu ali pa nadaljujemo po asfaltni cesti do cilja.

DO PARTIZANSKE BOLNICE KRTINA

Na dogodke druge svetovne vojne nas na Jezerskem spominja partizanska bolnica Krtina, skrita v dolini Komatevre. Na mestu današnjega obnovljenega objekta so jeseni 1944 na strmem in težko dostopnem pobočju postavili bolnico, v kateri so  zdravili ranjene in obolele partizanke in partizane. V štirih mesecih so oskrbeli približno 30 pacientov, povečini pripadnikov II. bataljona V prvotno stanje je bila bolnica obnovljena leta 1951. Danes je edina ohranjena partizanska bolnica na območju nekdanje Občine Kranj, v njej pa so še vedno shranjeni originalni pripomočki in oprema: ognjišče, panhobarji, ponve ipd.

Pot vodi iz zaselka Bajt mimo kamnoloma Lehnjaka proti dolini Komatevre. Na označenem mestu zavijete desno in prispete do bolnice. Pot je primerna v času, ko na cesti ni snega.

Pohodništvo

Jezersko s svojo čudovito naravo in klimo nudi obilo možnosti za aktivno preživljanje časa; pa naj bo to za en dan, en vikend ali pa kar za cel teden.Ker se naš kraj poraja s številnimi vršaci, se tako v poletnih kot tudi v zimskih mesecih lahko odpravite na krajše ali daljše pohodniške ture. Če imate v mislih krajše in manj zahtevne sprehajalne poti, vam priporočamo pohajkovanje okrog Planšarskega jezera, obisk stare cerkve Sv. Ožbalta, sprehod do zdravilne mineralne vode, imenovane ”Ankova slatina”, od katere vas loči še nekaj minut hoje do prav tako znanih in čudovitih Ankovih slapov.
Za tiste z malo boljšo obutvijo svetujemo, da raziščete dolino Ravenske Kočne, od koder vodijo poti v venec vrhov v Kamniško-Savinjskih Alpah. Za obisk destinacij, kot so Češka koča, Kranjska koča na Ledinah, Grintavec, Babe, Skuta, Dolgi hrbet, Pristavški Storžič, Veliki vrh, Stegovnik itd., priporočamo pravo planinsko obutev in nahrbtnik s potrebnimi stvarmi kot so prva pomoč, toplo oblačilo, hrana in zadostna količina pijače.
Knjižica »Jezerska planinska pot« z zemljevidom, opisi  in prostorom za žige z vseh vrhov planinske poti ter zemljevida Jezersko in Kamniško–Savinjske Alpe lahko kupite v Turistično Informacijskem Centru ali v planinskih kočah.