Zmajev potep: Občina Naklo

0
Vir: Občina Naklo

V virih se Naklo prvič omenja leta 1241. Srednji vek so zaznamovali Turki. Po kraju so robantili rokovnjači, Napoleonova vojska pa ga je obiskala kar dvakrat. V tej dobi je bilo Naklo gručasto kmečko naselje, nanizano okrog cerkve.

TURIZEM

DUPLJANSKA ORIENTACIJSKA POT

S potjo vas želimo vspodbuditi, da bi se v prostoru orientirali sami in bili tako bolj pozorni na naravo in njeno raznolikost. V sam prostor nismo vnašali znakov, ki bi vas vodili, ampak smo iz prostora odčitali orientacijske točke in jih vrisali v karto. Pot smo označili le v Udinborštu, saj je znano, da se v njem izgubijo tudi domačini.

S takšnim načinom potovanja skozi pokrajino smo vas želeli tudi zbližati z branjem zemljevidov, ki marsikomu predstavlja precej trd oreh. Tam kjer je na karti označen razgled, smo za tiste, ki se bodo odpravili na pot s kompasom, označili smer gora, ki so vidne iz točke opazovanja in nadmorske višine.

Ker pot povezuje različne življenjska okolja rastlin in živali, je zanimiva prav v vseh letnih časih. Sestavljena je iz manjših enot – krogov, ki se jih da različno kombinirati. Pozimi sta vsekakor bolj zanimiva gozd ter vaški del, spomladi pa polja, travniki in sadovnjaki. Celotna pot je namenjena celodnevnemu izletu. Z ogledi in s krajšimi postanke ter malico vred obsega približno 5-6 ur zmerne hoje.

S seboj na pot vzemite knjižice iz zbirke Sprehodi v naravo (CZ), Veliki priročnik: Ptice Slovenije in Evrope, ki je izšel 1998 pri MK ali katero drugo knjigo, ki vam bo podrobneje predstavila izbrano področje. Ce ste večja skupina, lahko pokličete na turistično kmetijo Trnov’c, na kateri vam bodo dali informacije o vodnikih, ki vas lahko spremljajo na izbrani poti.

DUPLJANSKA ROKOVNJAŠKA POT