Zmajev potep: Občina Zavrč

0

Tam, kjer dosežejo vinorodne Haloze najsevernejšo točko, ki jo oklepa od Ptuja in Markovec sem pritekajoča se Drava in se potem v številnih rokavih razlije proti Ormožu in Varaždinu, kjer se Haloze začno iztekati v ravnino proti Varaždinu oziroma kjer se začne meja s sosednjo državo Hrvaško, leži Občina Zavrč. Na vzhodu in jugu meji s sosednjo Republiko Hrvaško, na zahodu s sosednjo občino Cirkulane, na severu pa jo v svoj ovinek oklepa reka Drava.

Občina Zavrč je ena izmed manjših občin v Sloveniji, saj meri le 19,25 km2, v njej pa prebiva le okrog 1500 prebivalcev. Občina je redko in pretežno slemensko poseljena. Sestavljena je iz devetih naselij: Belski vrh, Drenovec, Gorenjski vrh, Goričak, Hrastovec, Korenjak, Pestike, Turški vrh in Zavrč.

Poleg najrazvitejše dejavnosti- vinogradništva se razvijajo tudi gostinska, trgovska in drobna obrtna dejavnost. Zaradi neokrnjene narave, naravnih lepot in kulturnih znamenitosti se razvija kmečki turizem.

V občini Zavrč s sosedi v boljše čase

Poleg vseh lepot, ki nam jih je podarila narava, se v občini nahajajo še ostale lepote in znamenitosti, ki jih je v preteklosti ustvaril človek. Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na vzpetini ležeči dvorec. Dvorec je v zgodovini zamenjal več lastnikov, zadnji lastnik je bila družina Ulm. V graščini je bilo nekoč politično in sodno središče, danes pa je v tem dvorcu sedež Občine Zavrč.

V neposredni bližini dvorca leži cerkev Sv. Miklavža, ki je bila nekoč posvečena patronu Sv. Miklavžu, katerega so imeli brodarji in splavarji za svojega zavetnika. Cerkev je kulturnozgodovinski spomenik, bogato poslikan in opremljen s kipi. Nad gradom in cerkvijo Sv. Miklavža stoji na privlačni točki podružnična cerkev device Marije.

Če se odpravite po cesti v notranjost občine, boste v prijaznem okolju haloških gozdov in vinogradov v Belskem vrhu opazili še ruševine poznogotske cerkve Sv. Urbana in v Gorenjskem vrhu podružnično cerkev Sv. Janeza Krstnika, ki se nahaja na 331 m visoki vzpetini.

Posebno pozornost vzbuja v Turškem vrhu podrto stebrasto znamenje, ki bi naj po ljudskem izročilu označevalo grob, kjer bi naj bila pokopana turška babica. Starejši občani so vam pripravljeni o njej povedati tudi anekdoto. V istem kraju leži še podružnična cerkev Sv. Mohorja.

Za dobro počutje in poln želodec skrbijo s svojo ponudbo pristnih domačih jedi in žlahtne haloške kapljice naši gostinci- gostišče Pongi v Zavrču, turistična kmetija Pungračič v Drenovcu, turistična kmetija Dve lipi v Korenjaku in okrepčevalnica Pri Veseliču v Turškem Vrhu.

Na najvišje ležeči točki v občini Zavrč, na Švabovem, si lahko pogledate območje Občine Zavrč iz nadmorske višine cca 400 m in uživate ob lepem razgledu in naravnem okolju.

Skozi občino vodi vinsko turistična cesta, ki povezuje med seboj vse pomembnejše vinorodne predele v občini in v celotnih Halozah.

20. praznik občine Zavrč: Načrti za prihodnost občine so smeli

V občini najdemo tudi pošto, zdravstveno in zobno ambulanto, kulturni, lovski in upokojenski dom, brezcarinsko prodajalno in bencinsko črpalko. Poskrbljeno je tudi za razvoj športne dejavnosti. V letu 2003 smo posodobili več kot 50 let staro športno igrišče, tako da je primerno za ligaška tekmovanja in treniranje tudi drugih športnih aktivnosti. V občini je organizirano tudi izobraževanje in vzgoja predšolskih in šolskih otrok, saj smo leta 1997 odprli vrata novi osnovni šoli, v okviru katere je bil ustanovljena tudi enota vrtca z dvema oddelkoma. V letu 2003 so bili zagotovljeni vsi pogoji za uvedbo devet-letnega osnovnega izobraževanja.

V letu 1999 je bilo ustanovljeno tudi Turistično društvo, katerega vodilno geslo je: narediti naš kraj čim bolj zanimiv, prijazen in k nam povabiti goste od vsepovsod. S svojim delom povedano geslo zelo dobro potrjujejo.