Zmajev potep: Slavnik

0

Slavnik je 1028 metrov visoka gora, ki se dviga južno od Kozine in zahodno od Podgorja. Podgorje je vasica, ki je primerno izhodišče za vzpon na omenjeno goro. Na vrhu Slavnika se nahaja razgledna plošča in ob njej žig. Le nekaj korakov pod vrhom pa se nahaja Tumova koča na Slavniku, ki so jo odprli leta 1957.

Na vrh vodi več označenih poti. Po zahodnem pobočju gore se povzpnemo po položni poti iz Prešnice, istrske vasice, stisnjene pod pobočja Slavniškega pogorja. Vzpon iz Prešnice je eden najlažjih vzponov na Slavnik, saj je pot v celoti položna in večinoma poteka po senci gabrovih gozdov. Povprečen pohodnik pot z višinsko razliko 560 m prehodi v dveh urah. V drugi polovici meseca maja ob poti cvetijo potonike, narcise in perunike.

Razgled s Slavnika pa je med lepšimi saj ob lepem vremenu vidimo Jadransko morje, italijanske Dolomite, kjer je najvišja Marmolada, del Karnijskih in Julijskih Alp, kjer izstopa Triglav in nato prek Karavank do Kamniško in Savinjskih Alp. V bližini pa se vidijo Golaki, Vremščica in malo bolj oddaljeni Snežnik. Slavnik je tudi zelo priljubljen kolesarski cilj.

Vrh Slavnika s pobočji je od leta 1992 razglašen za naravni spomenik. Pisano kraško travniško vegetacijo sestavljajo tržaški svišč, košutnik, narcise kot tudi sredozemske gorske cvetice (Jacquinijev ranjak in zlati koren). Na Slavniku so celo prvič opisali in po cesarju poimenovali rastlino bledorumeni ušivec – Pedicularis friderici-augusti. Za zoologe je Slavnik zanimiv zaradi številnih redkih in endemičnih živalskih vrst (metuljev, strig, pajkov in drugih).

Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana – Koper se usmerimo na izvoz Kozina, nato pa se po stari cesti proti Kopru peljemo do naselja Petrinje (manjše naselje na desni strani glavne ceste), kjer se usmerimo levo v smeri Podgorja. Cesta, ki se sprva strmo vzpne nas kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo, ponovno v smeri Podgorja. Naprej se peljemo do vasi Podgorje, kjer parkiramo na velikem parkirišču v bližini športnega igrišča.
b) Z avtoceste Koper – Ljubljana se usmerimo na izvoz Kastelec, nato pa nadaljujemo desno v smeri Ljubljane, Kozine in Podgorja. Sledita še dve križišči, v obeh pa gremo levo oz. naravnost v smeri Podgorja (v prvem križišču se držimo še oznak za Kozino). Tej cesti sledimo do velika parkirišča v bližini športnega igrišča, ki se nahaja v vasi Podgorje.

Opis poti:

S parkirišča se vrnemo do glavne ceste, ki ji sledimo naprej v smeri vožnje. Po nekaj deset metrih pa pridemo do križišča, kjer nas lesene planinske oznake usmerijo levo mimo kapelice navzgor. Asfaltirani cesti nato sledimo do naslednjega križišča pri katerem je postavljenih nekaj klopi. Tu nadaljujemo naravnost a le nekaj metrov do mesta, kjer nas oznaka za lahko pot usmeri levo. Cesta nas nato pelje mimo zadnjih hiš v vasi in se iz asfaltne spremeni v makadamsko, ki je zaprta za promet. Cesta, ki se zložno vzpenja večinoma poteka skozi gozd tako, da v prvi uri hoje ni lepših razgledov. Nekoliko višje markirana pot za krajši čas zapusti cesto a se ji po prvem ovinku ponovno priključi. Pot nas nato pripelje do table ob poti, ki nas obvesti, da smo vstopili v območje naravnega spomenika Slavnik. Po nadaljnjih nekaj korakih pa stopimo iz gozda na zložna vršna neporaščena pobočja Slavnika. Tu pred seboj že vidimo oddajnike katerim se počasi začnemo približevati. Cesti naprej sledimo še nekaj minut nato pa jo na mestu, kjer se markirana pot vzpne čez travnik proti koči zapustimo. Od koče do vrha Slavnika pa imamo le še nekaj korakov.